RSS2.0

Google sitelinks

14 Mayıs 2008 Çarşamba

Google sitelinks
Google arama sonuçlarında ilk sırada çıkan sitelerin alt kısımlarında bazen alt sayfalara ait linkler bulunmaktadır. Bu linkler algoritmik hesaplanmakta ve ziyaretçiye aradığı kelime konusunda faydalı olucağı düşünülerek sunulmaktadır.

Peki bu linkler nasıl oluşmaktadır. sadece ilk sırada ki siteler için verilen bu sonuçlar sitenin hem anasayfasının hemde alt sayfalarının aranan kelime ile kesin en alakalı sonuçlar olduğu düşünüldğü durumlarda çıkmaktadır. Bu sonuçların çıktığı siteler genelde uzun süredir o arama kelimesi için en tepede çıkan sonuçlar oluyorlar. Site bir nedenle sitemaps'i daha önce gösteriliyor olmasına rağmen birincilikten ikinci sıraya düşerse sitemaps gösterilmesi kesiliyor.

Yine sitemap gösterilen sayfaların bir ortak özelligi yüksek trafik alan siteler olmaları. Arama kelimesi için aynı sayfadan birden çok sayfa sonuçlarda çıkıcak oldugu durumlarda genelde iki sonuç gösterilip "clustering" diğer sitelere gecilen durumlar gibi bu durumdada iç linkler ilk sonucun altında gösterilip ikinici arama peşinden takip edibiliyor ya da eklentide ki "new york" örneğinde ki gibi direk başka bir sonuca geçilebiliyor.

Google algoritmasının bir arama için sayfaya sitelinkler eklemesi genelde sayfanin ismi ya da ürünün ismi için oluyor. Çünkü genel aramalarda algoritma bir sayfayı konu ile tamamen bağdaştırması için sayfanın o kelime ile anılır bir şekilde olması gerekiyor. Buda çoğunlukla rekabet olan genel aramalarda olmuyor.

Bu "news" kelimesi aratıldığı zaman "cnn" sitesinin sitelinkleri ile çıkması gibi durumlarda gözlenmişti. Bu durumda olmak ise Google'ın sitenizi bir arama ile ne kadar bağdaştırdığının örneğini vericektir.

Şu örneğe bakarsanız çok normal olmayan bir sonuç görüceksiniz. Site'nin içini aramak için ikinci bir arama kutusu. Bir çok siteye verilmeyen bir ayrıcalık.

lastminute.co.uk - Google Search

Eklentilere bakarsanız "new york" diye yapılan bir aramada site adı New York olmamasına rağmen bir sitenin Google algoritması tarafından şehrin ismi ile nasıl bağdaştırılıdığını görürsünüz.

0 yorum: